fredag 5 april 2013

Jobbet som bioanalytiker på VCS

Eftersom inte speciellt många vet om VAD en bioanalytiker är och gör så tänkte jag berätta om mitt yrke samt min arbetsplats. Det finns massor med fördomar och missuppfattningar om vårt arbete. Den vanligaste jag hört är att vi bara tar blodprov dagarna i enda.

Vad är då bioanalytiker?
Det är ett annat namn för det som förr hette laboratorieskötare. Idag får man titeln bioanalytiker. Vi är dock alla anställda på VCS som laboratorieskötare.

Hur blir man bioanalytiker? 
Man måste ha en grundutbildning efter högstadiet, t.ex. gymnasiet. Sen studerar man vid Novia här i Vasa (som är enda svenska utbildningen i Finland) 3,5år. Intagningen är endast varannat år pga lite antal sökande.  Att studera till bioanalytiker är en bra grund om man funderar på läkare. Vår utbildning innehåller mycket som läkare och veterinärer läser.

Vad gör en bioanalytiker? 
Man arbetar på ett laboratorie, finns flera inriktningar på VCS. Jag arbetar på klinisk kemi och hematologi. Vårt labb är ett dejourlabb, vilket betyder att vår verksamhet är öppen 24/7. Enkelt sagt så tar vi blodprov och analyserar dom.  Dit "vanliga" patienter kommer (uppegående) är provtagningslabben som finns på första våningen. Där tar man endast prover. Dessa prover förs sen upp till vår avdelning där de analyseras.
På mikrobiologi jobbar man med bakterier och andra mikrober. Analyserar avföringsprov, kissprov, halsprov, prov från bölder t.ex. På fysiologi labben tar de EKG, sätter långtidsEKG, gör olika belastningar (t.ex. tar EKG medan patienten cyklar), gör olika blåsundersökningar för att kontrollera lungkapaciteten. Ett labb framställer bl.a. preparat av provbitar av organ som misstänkt vara patologiska.

Hur är jobbmöjligheten och lönen?
Vi har samma lön som sjukskötare och röntgenskötare. Bioanalytiker är en bristvara i svensk-Finland. Klarar man finska språket bra och vill arbeta på stora ställen finns flera stora labb i Helsingfors, Tammerfors och Uleåborg. Många analyser vi tar på patienterna skickas till dessa ställen då vi inte själva har resurser att analysera dom.

Iom att vårt labb är dejourlabb arbetar man också kvälls-, natt- samt helgsskift. 

För och nackdelar med yrket?
Det är ett mycket varierande yrke. På vår avdelning har vi en del patientkontakt iom att vi tar blodprov, medan på mikrobiologi arbetar man endast med själva provet av patienten. Vi har olika små sektioner - rum på vårt labb där olika analysatorer finns beroende på provet. De som dejourerar - vilket är den största delen av oss, måste alla kunna hantera alla apparaterna så att patientsvaret som ges är tillförlitligt. Vi gör sgs allt på analysatorer. Därför är det ett ganska tekniskt arbete och det är en fördel om man tycker om datorer.

Stressen på vår avdelning är en av nackdelarna. Men det är en sån sak som förekommer överallt. På kvällsskift och nattskift är personalen liten och det är ett stort sjukhus som vi ska betjäna. Den psykiska stressen vid olyckor samt dåliga patienter kan vara stor.

Att arbeta kvällar och helger är inte något som passar alla. Vi har rullande system så att man turas om att jobba jul, påsk och större helger.

Hur ser en vanlig dag ut på klinisk kemi?
Om man har morgonskift och börjar kl. 7 går man på rond. Det innebär att man har ett antal patienter på sjukhusets avdelning som man tar blodprov på. En vanlig dag har vi runt 10 patienter. En lördag morgon kan vi ha 20-30 st. Efter morgonkaffet går man till sin arbetspunkt, t.ex. kemianalysatorn där jag har arbetat idag. Innan patientprov körs utför man ev kalibreringar och mäter kontroller för varje analys. Man ser till att alla reagens finns, ser att kontrollerna är ok - dvs att det prov man mätt är inom det värde som det ska vara. Först då kan man börja analysera patientprov. Till kemi hör analyser som CRP (infektionsvärde), lever, njurvärden, olika vitaminer, sköldkörtelvärden, prostatavärden m.m. Vi utökar våra analyser hela tiden så man kan omöjligt minnas alla!

Vi har rondtid var 4:e timme, så beroende på arbetspunkten går man på rond igen kl 11. Alla byter av med varandra för mat, vi kan inte lämna någon arbetspunkt obevakad eftersom det hela tiden kommer dejourprov som behöver analyseras direkt. 

Under hela dagen kommer kuskar med lådor som kommer från olika små labb som hör till vårt distrikt. Vi analyserar prov åt Närpes i söder till Jakobstad i norr. Dagen avslutas med att analysatorerna tvättas, gås igenom så att allt finns och så fortsätter kvällspersonalen med att analysera. En vanlig dag slutar vid 15.  

Det här är mitt specialområde

Denna apparater mäter blodgashalten i blodet
Här mäter jag ett kalkprov

Till avskiljningen kommer prov utifrån i små lådor. De sätts i olika ställningar beroende på vart de ska

Kemianalyserna sätts i ställningar

Sätts in i ena änden av vår stora kemianalysator

Centrifugeras, färdas på en linje och far antingen till Ronja eller som här Rölli

Rölli har fått en extra immunkemisida, eftersom vi också analyserar HIV och hepatitprover

Blodbanken där man gör blodgrupper och korstest (ser att patientens och donatorns blod matchar)

På kiss sidan finns två apparater Affe och Uffe

Viivi och Maija analyserar blodbilder

Här tittar vi på olika punktat (t.e.x ryggmärg) i mikroskop

Dagens lunch i matsalen! Korvsås och stekt potatis :)


  
Jag trivs mycket bra med mitt yrke. Hade egentligen planer på att bli sjukskötare men tycker att detta passar mig bättre. Apparater som bråkar är enklare att hantera än patienter som bråkar ;) Jag arbetar nu mitt femte år på klinisk kemi. Hela tiden finns det saker att lära - man blir aldrig fullärd!



2 kommentarer:

  1. Hej! :) Har funderingar på att studera till bioanalytiker. Men är orolig om arbetet innebär skiftarbete. Känner du till om det är lätt att hitta en arbetsplats med enbart dagtids jobb som bioanalytiker? Tacksam för svar :)

    SvaraRadera
  2. Tack för den intressanta inlägget. Har nyligen funderat på bioanalytiker utbildningen i Vasa. Studerar just nu till sjukskötare i Åbo men jag har för en tid funderat på att jag själv skulle passa bättre som bioanalytiker än sjukskötare så jag tänkte att jag kanske skulle söka till utbildningen i Novia i Vasa! :)

    SvaraRadera